Sunday 2 September 2012

PUDING ROTI KARAMEL

Syawal ke-15
Assalamualaikum. Stok biskut raya kat rumah memang licin, Sebab dan bawa balik kampung masing2. Apalagi tetamu datang tak tau nak hidang apa. Puding Karamel yang paling senang dan cepat. Tie buat dalam bekas yang kecil2 supaya senang dihidang untuk tetamu.
Jom kita tengok resipi puding karamel. Resipi asal rasanya dari yatie. Dah lama dah tie buat puding ni tapi lupa nak simpan siapa empunya resipi. Anyway thanks to owner of this recipe.

Resipi Puding Roti Karamel
Resipi Asal dari Yatie memories
Bhn2
Karamel
1/2 cawan gula
1/2 cawan air panas
Method
Masukkan kedua2 bahan dan biarkan sampai keperangan seperti warna topping gambar diatas dan kacau sekali sekala. Ratakan pada loyang yang bersesuaian.
Puding
3 keping roti gardenia
1 1/2 cawan fresh milk dutch lady
1/2 cawan air suam
1/4 cawan susu pekat F&N(ini yang Tie guna)
1 tsp vanilla extract
3 biji telur gred A (dikacau perlahan 2 jangan sampai berbuih permukaan untuk dapatkan permukaan yang licin)
Method
Blend semua bahan kecuali telur. Kemudian masukkan telur dan kacau sebati. Tapis kedalam loyang karamel.Panaskan pengukus. Dengan api yang sederhana masak selama 20 minit mengikut saiz loyang. Setelah masak sejukkan terlebih dahulu sebelum terbalikkan/mengeluarkan puding dari loyang.
Saiz loyang yang Tie gunakan dan gula hangus yang dicurahkan terlebih dahulu. SELAMAT MENCUBA!



No comments:

Post a Comment