Saturday, 21 December 2013

STRAWBERRY CHOC MOIST CAKE

DIBERI IMEJ BARU...
Assalamualaikum...
Strawberry kegemaran syed irsyad, pah aween..so Tie modkan choc moist cake added with strawberry plus frosting kat tengah...
Actually choc cake request dr Pah Reen, since last week. so kakak Pah Reen x suka frosting but Pah Aween suka cake yg ada frosting so Tie buat 2 jenis...satisfied utk both my daughters...
Resipi choc cake macam biasa refer this choc moist cake
Apa Khasiat Buah Strawberry?
Kesehatan mataMakan tiga buah strawberry atay lebih setiap hari mampu menurunkan risiko degradasi mata, demikian menurut Mayo Clinic. Menurut penelitian terbaru, vitamin C pada strawberry juga ampuh melindungi mata dari sinar matahari.
Kesehatan kulitAntioksidan bernama asam ellagic ampuh mencegah keriput dan memperbaiki sel kulit rusak yang disebabkan oleh sinar UV. Jadi selain menggunakan krim kecantikan yang mencegah penuaan, Anda bisa menikmati strawberry untuk menyehatkan kulit.

Kesehatan otakStrawberry bisa dikatakan sebagai makanan super untuk otak. Bagaimana tidak, penelitian membuktikan bahwa konsumsi strawberry berkaitan erat dengan penurunan risiko penyakit Alzheimer, Parkinson, dan demensia.
Kesehatan jantungKhasiat menakjubkan berikutnya dari makan buah strawberry adalah kemampuannya dalam meregulasi tekanan darah. Sehingga mengonsumsi buah strawberry secara rutin sama dengan berusaha menurunkan risiko penyakit jantung dan stroke.
Sistem imunKandungan vitamin C tinggi pada strawberry dikaitkan dengan peningkatan sistem kekebalan tubuh. Selain itu, strawberry juga ampuh menangkal beberapa penyakit kanker, salah satunya adalah kanker payudara.
 Ibu hamilTahukah Anda, strawberry juga mengandung asam folat yang dibutuhkan oleh ibu hamil demi menjaga perkembangan otak janin dalam rahim. Asam folat juga berkhasiat mencegah bayi lahir cacat.
Heheh Tie copy paste dr Pak Google...sharing is caring!!!

Friday, 20 December 2013

Nasi Lemak Sambal Udang

End of December.....
Assalamualaikum...
Kita terikut-ikut cara barat....ikut kalendar pun ikut barat...dah akhir tahun baru teringat apa yang kita dah buat, dah cukup ilmu dunia ? ilmu akhirat? Sepatutnya persoalan ini Kita tanya pada akhir tahun bulan islam? Tapi mungkin ini hanya terjadi pada diri Tie...Manusia senang Lupa..senang terpengaruh..
Hari ni Hubby masih di sarawak so Tie dengan anak2 layan nasi lemak for our meal today...
Jom Kita tengok Resepi Nasi
3 pot Beras Basmathi- basuh dan direndam 20 minit
3 helai daun pandan
3cawan air +1/2 cawan santan pekat
sedikit garam
Bhn Kisar
1 labu bawang besar

Tumis bhn kisar dgn
3 btg serai-diketuk & minyak sapi-3 sudu besar
Masak nasi + daun pandan + santan + garam sampai boiling(mendidih)
Setelah mendidih masukkan bhn tumis dan kacau sebati
Setelah masak kacau dengan chopstick agar nasi tak patah.
 Sambal Tumis Udang
Udang 6 ekor
Cili blend-5 sudu besar
Belacan-sebesar ibu jari
Bawang besar- 2 labu
4 ulas bawang putih
 blend bawang putih + belacan + bawang besar
Tumis bhn blend dan cili sampai pecah minyak
Masukkan air asam jawa 1/2 cawan
Masukkan garam 1 sudu kecil
masukkan gula 5 sudu kecil
Last sekali masukkan udang.

 ENJOY!!!






Sunday, 15 December 2013

PANDAN CHIFFON CUPCAKE

TERIMA TETAMU!!
Hari ni Tie cuba resepi yang mana ada kat ada rumah.....
Tie cuba resipi kali ni sebab Tie nak try buat sponge cake yang orang akan makan berulang-ulang.
Dah banyak kali Tie try bake sponge cake ade je komen2 yang membina...komen2 anda semua memberi semangat untuk Tie cuba buat yang terbaik.
Hari ni kebetulan Tie ada tetamu istimewa so Tie akan buat yang terbaik ....
Jom Kita intai resepi
Wash & chop 50gm young, light green pandan leaves
Blend with 75gm coconut milk
4 egg yolks + 25 gm castor sugar-whisk until light yellow
50 gm sunflower oil when the yolks are thick & pale
add the green coconut milk add  1/8 tsp salt
80gm cake flour + 1/4 tsp baking powder shifted
mix with spatula, don't overmix or the cake will harden.
4 egg whites, whisking until lots of bubbles then add gradually 60 gm castor sugar
till firm and hard peak.
Add the egg whites in 3 bathes into the batter fold quickly. Bang 3-4 times to avoid big bubbles.
Bake 180C -20 min.
Khasiat Pandan
Daun pandan merupakan daun tunggal duduk dengan pangkal memeluk batang dan biasanya tersusun tiga helai pada batang secara spiral. Salah satu ciri khas daun pandan adalah menimbulkan bau harum jika diremas remas. Daun pandan pada umumnya digunakan sebagai rempah yang berfungsi untuk memberikan warna hijau pada makanan dan juga dipakai untuk memberikan aroma harum pada makanan yang sering kiya makan agar segar dan wangi.

 Mengatasi Lemah Syaraf
 
Cuci bersih 3 (tiga) lembar daun pandan dan diiris tipis tipis, setelah itu rebus dengan 3 (tiga) gelas air sampai mendidih hingga tersisa sekitar 2 (dua) gelas air, setelah dingin minumlah airnya pagi dan sore.

 Menghitamkan Rambut
 
7 lembar daun pandan segar di potong potong sama rata lalu direbus dengan segelas air sampai mendidih dan berwarna kehijauan, setelah dingin biarkan air mengembun semalaman dan pagi harinya campurkan dengan air perasan 3 (tiga) buah mengkudu matang. Gunakan air campuran tersebut untuk membasuh rambut tiga kali seminggu secara teratur.

 Turun Tekanan Darah Tinggi
 
Rebus daun pandan dengan air putih dua gelas hingga tersisa sekitar segelas air, minum pagi dan sore hari secara teratur hingga tekanan darah normal kembali.

Itulah beberapa manfaat khasiat daun pandan untuk kesehatan dan pengobatan alami yang sangat bermanfaat untuk kesehatan tubuh kita untuk selalu hidup sehat dan segar. Selamat mencoba dan semoga bermanfaat buat semuanya.


Tuesday, 10 December 2013

FRUIT CAKE BAKE STYLE

WAITING .....SBP
Assalamualaikum...
Dah lama Tie tak update blog Tie .....memang sangat sibuk...ntah apa yang busy....Tie pun tak tau...
Hari ni Tie cuba bake style fruit cake diambil sekali lagi dr joy of baking
Tie ada ubah sedikit fruit didlm seperti Tie letak california kismis, kurma yisuf taiyub...& prune sunsweet..
Feedback- Tie rasa fruit cake steam lagi moist dan this one just OK.
Tie ada ubah password yahoomail, tapi kadg 2 lupa password so skrg yahoomail tak boleh guna lg.
Tie kena create yg baru...susah betul..

Saturday, 30 November 2013

BUBUR PULUT HITAM

Happy School Holiday


 Jom menjamu selera dengan bubur pulut hitam

Resipi Bubur Pulut Hitam
1. Bubur Pulut Hitam=Tie rendam overnight
2. Air 6 cawan masak sampai lembut
3. Santan 1 biji dan 2 cawan air kalau tak cukup tambah bila nak serve
4. Garam secubit
5. Gula 6 cawan
6. Gula melaka -1 keping
Masak sampai bubur lembut then add the sugar and the rest.
ENJOY!!!


Saturday, 26 October 2013

AGAR-AGAR MILO




Milo ialah jenama untuk sejenis minuman susu yang ditambahkan dengan coklat dan malt. Dikeluarkan oleh syarikat Nestlé, minuman ini berasal dari Australia tetapi kini dikilangkan di berbagai-bagai negara, termasuk Singapura, Filipina, New Zealand, India, Vietnam, Afrika Selatan, Jamaica, Jepun, Chile, Thailand, Malaysia, Indonesia, Nigeria, Kenya, Syria, dan Ghana.
 Assalamualaikum...
Milo...Tie dr kecil sampai skrg memang penggemar milo. Agar2 milo ni Tie buat khas untuk penggemar milo. Kami satu keluarga minum milo tanpa gula, susu kdg2 Tie tambah satu sudu saje bagi ada kick untuk satu jug tapi amount milo mesti banyak..ala2 ..milo dinasour...
Ingat lagi masa Tie sekolah rendah Tie memang suka ratah milo...makan macam tu je letak milo dlm gelas...ngap2..memang syok melekat2 satu gelas dengan milo...Kebetulan masa kecil Tie ada stay dengan arwah mama(mak saudara) yang memang tak tahu hobi Tie suka meratah..milo..Milo yang dibeli cuma tin kecil sahaja tapi Tie boleh habiskan milo kat rumah dia sekelip mata...Apalagi mengamuk la...kawan..Kisah tu kalau diingat memang sangat melucukan...
Milo Jelly
Bhn2
Agar2 I paket
Air disukat ikut paket agar2
Susu cair 1 Tin
Milo-6 sudu besar
Gula-3 senduk kecil
Method
Masak agar + air sampai agar2 larut. Masukkan gula, susu dan milo. Kacau sampai sebati. Tapis dan masukkan didlm loyang.
Tie gunakan pemotong seperti diatas agar saiz yang sama dihasilkan.
Letakkan penerap diatas agar2
Boleh hasilkan saiz yang sama dan kemas.
Masa: Anda perlukan 30 minit untuk penyediaan.
Boleh dihidang selepas 2 jam anda simpan didlm fridge.
Comment: Anak2 ikut jejak mama, memang apapun dr Milo memang licin...nyum2..

BIHUN SUP

BREAKFAST.LUNCH.DINNER
Assalamualaikum.
Hi masak apa hari ni? Tie  try menu bihun sup yang tak pernah Tie buat sebelumni. Tie follow blog sinar kehidupan Kak Yati.
Tie suka mencuba pelbagai menu baru yang kadang2 Tie selalu order dikedai/restaurant tapi x pernah try buat dirumah.
Resipi hari ni rempah agak kuat kerana gabungan rempah kurma dan rempah sup adabi. Tie masak untuk breakfast anak2. Kalau portion yang agak banyak menu yang sama dimakan utk lunch dan dinner.
Anda boleh ikuti resipi yatiememories.blogspot disini. Halalkan resipi akak ya..
Tie lebih berani mencuba menu ketika hubby outstation, kalau sedap Tie akan ulang sekali lagi dan kalau biasa2 je Tie akan try modify bagi lebih menarik.
Comment from my daughters: Bolehla....need to improve and tweet a bit...
From my point of view: I dont like rempah yang banyak , mungkin boleh kurang kan rempah , cukup hanya guna 4 sekawan...

Saturday, 19 October 2013

ROTI KISMIS CHOC CHIP CINNAMON ROLL

GOOD BREAKFAST
Assalamualaikum...
Tie suka kalau weekend menghabiskan masa buat sesuatu atau mencuba resipi yang baru atau resipi yang sama diolah sedikit. Itu juga memberi kelainan dan alhamdullillah apa je yang Tie cuba anak2 memang suka dan enjoy..
Tie menggunakan resipi roti yang sama seperti disini. Tapi Tie olah sedikit Didlm roti Tie letak cinnamon, brown sugar, kismis, choc chip and butter. Bhn2 yang Tie letak didlm roti anda boleh ikut resipi di  jom masak, jom makan. Anda boleh tengok pelbagai jenis roti di blog jom masak , jom makan. Tapi Tie tak ikut kesemua ada sedikit sebanyak Tie ikut Tie punya citarasa.
Diatas Tie tabur castor sugar, kismis dan choc chip dan sedikit vanilla estrak yang dicairkan dengan air panas.
Then bake until cook. selalunya dlm 10 minit.
Lain kali Tie kena tabur gula dgn lebih rata so takdelah gula still on top lepas bake. Next time boleh improve.
Anyway my friend tak salah mencuba ya!!

Tuesday, 15 October 2013

SALAM EIDUL ADHA

SWEET SOUR GAROUPA
Assalamualaikum..
Sweet sour ni Tie ikut resipi dr kak Yatie Sinar kehidupan. Halalkan resipi ni ya...
Resipi ni Tie share untuk sesiapa yang tak boleh makan daging, tau2 je lah kalau dah berumur ni darah pun senang naik. Kebiasaannya kalau hari raya haji ramai yang buat korban dan banyak daging dihidang semasa kenduri. Apakata dirumah anda sediakan ikan sebagai resipi tambahan selain dr menu daging.
Tie share resipi sinar kehidupan
ENJOY


Saturday, 12 October 2013

MEAT BALL & PASTA SPIRAL

HOW TO MAKE MEAT BALLs
Assalamualaikum...
Meatballs Tie gunakan daging cincang (boleh didpti) diGiant.
One Onion- dicincang dadu, dlm 1 cup bread crumb, 1 biji telur, 1tspn oregano, 1tsp italian herbs, 1/2 tspn salt, 2 tbspn olive oil & 1tspn black pepper.
Tie bulat2kan dan simpan dlm fridge overnight. Besok drizzle some olive oil atas meatballs dan bake 15min , 180C.
Tie masak pasta spiral dengan meatball dan anda boleh gunakan apa2 jenis pasta dan pelbagai resipi boleh diolah dr sini.
Pack for Lunch


Sunday, 6 October 2013

SELAMAT PENGANTIN BARU SITI

MACARON & PAVLOVA -CANDY TABLE
Color hijau sebelum bakar
Banyak dugaan & cabaran untuk dapat bulat yang sama & cantik...berpeluh2 dibuatnya...
Color hijau selepas dibakar
Color berubah selepas dibakar, Cabaran kedua... Tie kena cari color yang sesuai supaya tak faded selepas dibakar.
pink & purple?
Cabaran Ke-3= Tie perlu tunggu macaron lebih dr satu jam untuk dapatkan tektur yang tak meleleh. In other word untuk dapatkan bentuk seperti diatas. Fuihhh jika start pukul 5.30 pg untuk satu adunan pukul 11.30 baru siap kesemuanya. Itupun belum tentu semuanya cantik terbentuk.

Jikalau ada kawan2 diluar sana yang expert dlm menghasilkan macaron sudi2 kan share ilmu..tak rugi you...lagi bertambah rezki...

Pavlova as her wish, pengantin request nak pavlova base shj without adding whip cream & fruit.
Tie prepare dlm muffin cup dan letak dlm 2 sudu kecil setiap cup.
dapat dlm 22 cup dlm satu adunan.
Tie harap walaupun Tie tak boleh nak join kenduri Siti tapi sekurang2nya dgn macaron & pavlova pengubat rindu. Tie minta halalkan kalau ada kekurangan ya...