Thursday, 6 September 2012

IKAN SINGGANG

Syawal ke-20

Assalamualaikum..
Ikan singgang memang terkenal di Kelantan. Menu ini hampir setiap hari dimasak oleh mami dari Tie kecil sampai sekarang ni. Kata mami hidangan ni paling senang dan campakje. Memang kami adikberadik suka makan menu simple ni.

Tapi hari ni Tie tak ikut cara mami Tie teringin nak cuba cara mat gebu yang tambah kedalam singgang bahan2 seperti serai dan halia, rasanyapun yum! TerimaKasih Cik Mat kerana senang nak pelbagai resipi kalau jenguk ke dapur Cik Mat.

Kalau nak cuba boleh tengok resipi di dapur Cik Mat Gebu.
Singgang adalah salah satu menu yang sihat kerana tak menggunakan minyak, menggunakan ikan kembung sahaja. Hargapun tak mahal bolehla jimatcermat selepas berhari raya ya!.
Boleh tambah gula melaka atau gula biasa untuk adjust rasa masam.
Makan bersama ikan kerisi goreng panas2 .

No comments:

Post a Comment