Assalamualaikum
Udang Harimau Kota Kinabalu |
ORIGINAL RESIPI: sumbernya Tie dah lupa (yang pasti mesti dari bloggers yang famous) Minta ampun ya!
Bhn2 A
400 gm Udang Harimau
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
minyak untuk menggoreng
1 sudu kecil tepung jagung
Bhn2 B
1 labu bawang besar
1 biji cili merah
3 ulas bawang putih
Bhn2 C
3 sudu besar madu tualang (kira madu aslila)
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap manis cap kipas udang
Bhn2 D
2-3 biji cili api
1 sudu besar jus lemon
sedikit daun ketumbar
Method
Gaul dan perap 10 minit udang dengan bahan A. Goreng hingga garing dan ketepikan.
Kisar bhn B. Panaskan minyak dan tumis bhn kisar hingga pecah minyak.
Masukkan Bhn C kacau sedikit kedlm bhn tumis. Setelah agak kering
Masukkan Bhn D kacau sekejap dan hidangkan.
Udang Goreng Madu |
Sample corn flake |
No comments:
Post a Comment