Tuesday 3 July 2012

BUTTERCREAM & FONDANT

Hari ke-7

Ketiga2 bahan ni amat penting dalam cake dan cookies decoration. Buttercream ada pelbagai jenis. Salah satu jenis buttercream yang Tie gemari adalah buttercream menggunakan krimwell. Senang dan tekturnya amat cantik dan tak cepat cair.
BUTTERCREAM

Bahan2
80 gm butter
250 gm krimwell
1/2 cup gula icing
1/4 cup golden syrup

Method
Potong butter kiub kecil dan masuk krimwell. Pukul hingga kembang dan putih.
Masukkan gula icing dan golden syrup ke dalam adunan butter yang dipukul tadi dan kacau hingga sebati. Masukkan kesemua adunan didalam piping bag dengan menggunakan nozel kesukaan anda.
Decorate ikut citarasa masing2.
Cabaran seterusnya macamana nak decorate sebiji kek, wow Tie cukup suka menyahut cabaran kerana ramai orang diluar sana memang expert dan sangat creative. Walaupun Tie tak sekreatif orang lain tapi dengan minat yang mendalam, semuanya boleh. Insyaallah.

Pasal fondant pula memang kelakar, mula2 buat fondant satu kilo gula icing masuk dlm tong sampah. Lepas masuk tong sampah baru intai2 blog dan youtube rupa2 nya boleh diselamatkan. Memang rugi gula haritu. Itulah eksperimen. Kalau tak jadi kena ulang sekali lagi.


Fondant ni memang sangat manis dan boleh diubahsuai macam main platisin atau playdough . Kanak2 pun suka.

FONDANT
original recipe: Daily delicious

Bhn2
1 tbsp halal gelatin
1/4 cup (60 ml) cold water
1 tsp lemon extract
1/2 cup light corn syrup
1 tbsp glycerin
1kg gula icing
1/2 tsp white vegetable shortening

Method
1.Sprinkle the gelatin over cold water in a small bowl. Let it stand for 2 min. to soften. Place it over a double boil pan until the gelatin dissolve and add the flavoring.
2.Add corn syrup and glycerin and stir until mixture is smooth and clear.
3. Sift abt 700 gm of the icing sugar into a large bowl, make a well in the sugar and pour in the liquid mixture stir it with spatula. The mixture become sticky.
4. Sift some of remaining sugar 300 gm onto smooth work surface and add as much of the remaining sugar as the mix will take. Knead the fondant, adding more icing sugar.
The fondant should be firm and soft like"PLAYDOUGH".

No comments:

Post a Comment