Tuesday 4 September 2012

BIHUN GORENG MY FAMILY

Syawal ke-17
Gambar saki baki bihun . Tak sempat. Kelam kabut.

Assalamualaikum, memang cepat masa berlalu. Walaupun Tie masih bercuti rasanya sekejap je stay kat rumah dari hari ke hari. Anak2 pun banyak jamuan makan kat sekolah macam2 permintaan nak kuih muih la, kekla. So sebagai surirumah sementara Tie tunaikan saja permintaan anak2. Memandangkan masa pun banyak kat rumah. Bihun ni Tie goreng semalam sempena menerima tetamu yang baru pertama kali datang ke rumah  (Kak Chik dari Arau Perlis dan family). Tie bukannya pandai nak masak macam2 dalam masa yang singkat Bihun Goreng la pilihan terbaik. Jom tengok resipi bihun goreng my family.

RESIPI BIHUN GORENG MY FAMILY
resipi asal dah lupa(macam biasa) tapi dah banyak diolah sendiri
Bhn2
Bihun 1 paket (brand eka Fatima)-direndam
Ayam 1/2 ekor-dipotong kecil2
Sotong size besar 3 ekor-dipotong kecil2
Cili kering yang diblend 3-4 sudu besar
Bawang besar size sederhana 2 biji*
Bawang putih 2 ulas*
Bawang merah 4 ulas*
Ikan bilis satu genggam*
Halia 2"
Bawang putih  2 ulas
Tomato 2 biji*
Cili merah 2 tangkai
Daun ketumbar satu ikat
Sos Cili 6 sudu besar
Kicap manis 10 sudu besar
garam secukup rasa
1 sudu kecil gula pasir
Method
Rebus ayam dan sotong dengan halia, stok ayam sedikit, garam sedikit dan bawang putih. Blend bahan * dan tumis dengan cili kering yang teah diblend.Masukkan garam dan gula, biar sampai pecah minyak. Masukkan kicap dan sos cili. Masukkan ayam dan sotong kacau hingga sebati. Masukkan bihun dan kacau hingga sebati. Setelah bihun lembut masukkan cili merah dan daun ketumbar kacau hingga sebati.Boleh dihidang untuk tetamu.
Bihun Goreng my family.
Bihun goreng ni Tie bagi nama My Family sebab satu keluarga suka makan bihun ni. SELAMAT MENCUBA!





No comments:

Post a Comment