Sunday, 16 September 2012

CUCUR LEMAK MANIS

Di Penghujung Syawal



Assalamualaikum..
Banyak pula open house yang Tie kena pergi, semua orang dan mula berebut 2 nak buat open house dipenghujung syawal. Tie ambil peluang sempena bulan baik ni untuk menziarah saudara mara yang dah lama tidak dikunjungi.
Cucur lemak manis yang simple ni Tie buat untuk breakfast kami di hujung minggu. Tengahari dah nak makan jamuan hari raya. So senang masak yang simple2 je untuk breakfast.

Ada kisah disebalik cucur lemak manis. Kalau kamu ingat pek adabi cucur lemak manis.Itulah sumber inspirasi sebelum memulakan cucur.  Dulu Tie memang malas nak masak2 semuanya beli instant. Tie pun beli cucur lemak manis adabi so senang tambah air yang dan ikut sukatan dan goreng je. Tapi kami anak beranak selalu tak cukup. Sebab setiap pek dapat berapa ketul je cekodok tu. Anak bertambah ramai so apa nak buat, Tie pun tengok ingredient kat belakang pek so Tie pun main agak2 dulu adunannya sampai semua  dah serasi dengan cucur ni.


Jom kita tengok resipi Cucur Lemak Manis
Resipi Cucur Lemak Manis
Bhn2
1. Tepung gandum(diayak)-6 senduk(size kecil)
2. Gula Icing -3 senduk
3. Santan-1 senduk
4. Soda bicarbonat-1 sudu teh
5. Garam secubit
6. Air sampai boleh buat cucur(sorry lupa nak sukat)
Method
Masukkan 1-5 dan gaul sebati dan masukkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi cucur.
Panaskan minyak penuh didalam kuali dan guna sudu berbentuk bulat kecil2 supaya cucur yang berbentuk comel2.
SELAMAT MENCUBA! RESIPI YANG SANGAT MUDAH SANGAT.

1 comment: