Friday 31 January 2014

POPIA KEKACANG

DESSERT IN THE NOON
Assalamualaaikum..
Seronok cuti raya cina?  Lama betul cuti sampai 4 hari..Hari Khamis Kak Ngah tumpang tidur di rumah (anak menakan orang utara sebut..) Boleh teman kakak yang dah cuti sekolah. Sekolah kakak ramai budak cina so Cuti sakan ler member, Malam khamis family dr Kedah (Abng Chak, K.Ina & family) sampai dan bermalam di rumah tie. Seronok terima tetamu tapi tak sempat nak prepare apa2 coz, on that day I'm working.
Kulit popia dan letak kekacang ditengah
Dah lama K.Ina & family tak singgah rumah Tie, rasanya lebih 5 tahun tapi setiap kali Tie balik kampung kalau ada kelapangan mesti Tie singgah rumah K.Ina. Rumahnya sangat kemas dan cantik.
Tapi keesokkan harinya 31/1 dah cuti raya cina apa lagi Tie & family pun bawa K.Ina sekeluarga jln2 ke Ikea , rumah Che Jar dan rumah Che Mah (kebetulan celebrate birthday Umi)
Gum denga tepung dan air
Hari sabtu K.Ina sekeluarga dah bertolak ke Cameron Highand so Abg pun working, tak habis2 kerja, I've decide to make popia as a dessert not savoury type. Kekacang tie grind guna food processor and add icing sugar & madu. Kekacang yang Tie guna walnut dan cashew nut.
Balut Kemas

ENJOY WITH ICE CREAM!!!
THANKS K.INA KENRICH-CHOC MOIS CAKE WITH GANACHE


No comments:

Post a Comment