Tuesday 30 July 2013

KUIH RAYA

                
          
Assalamualaikum...
Tinggal July Timbul August...
Tapi Tie tak ketinggalan mengucapkan Selamat Berpuasa untuk orang muslim di Malaysia...
Hari ni Tie sudah menyiapkan tiga jenis biskut raya
Almond London- resipi cuba2 -feedback okla...

Tart Nenas- Setiap tahun Tie akan buat disebabkan tempahan dan untuk buah tangan kat kampung

Biskut Makmur- Dah dua tahun Tie belajar resipi turun temurun dari mak mertua. Mak mertua dah tak sekuat dulu so Tie penyambung generasi . Resipi ni akan kekal untuk anak2 Tie. Baru2 ni ada kawan satu office yang ingin belajar how to make biskut makmur. Harap2 Siti boleh turunkan ilmu kepada generasi baru-orang muda2. Bagus kalau semua anak2 kita ingin mencuba resipi dulu2.


Untuk resipi Almond London Tie cuma ingin komen pasal coklat .

Coklat memainkan peranan penting dlm biskut almond london. Coklat yang Tie guna  jenama Beryl tapi susah sangat nak keras/kering. Tapi jika coklat masakan dikedai kek yg tak de brand memang senang mengeras. Cuma rasanya tak begitu sedap berbanding coklat Beryl.
Kawan2 boleh bagi tips?
Walau apapun anak2 dah memang syok sangat dengan almond london ni, crispy, yummy dan memang lazat.
Appearance fail sikit.
Jom kita intai resipi Almond London.
Tie minta maaf banyak2 sebab Tie dah lupa dr blog mana Tie ambil resipi ni. Halalkan resipi ni ya...Semoga sesiapa yang share resipi ini dgn ikhlas dimurahkan rezki..
250 gm mentega
100gm gula castor
50gm nestum kisar halus
100gm tepung jagung
230gm tepung red rose
kacang badam dipanggang secukupnya
1 sudu teh esen vanilla
kacang gajus sebagai hiasan
coklat masakan
paper cup
Method
Putar butter + gula , masukkan nestum dan putar.
Masukkan tepung jagung dan tepung gandum
rehatkan doh 15 min. dgn kitchen towel lembab
Ambil doh dan bentuk badam bujur
Ala2 bujur
Bakar 170C dlm 20-25 min
cairkan coklat masakan kaedah double boil dan celupkan biskut dan masukkan dlm papercup.




No comments:

Post a Comment