Saturday 2 February 2013

RENDANG AYAM DAN KETUPAT PALAS

AIK RAYA KE?
Assalamualaikum..
Hari ni Tie nak habiskan ketupat palas nona dan kena cari apa nak di gandingkan dengan ketupat moden ni.
Apa lagi mestilah dengan rendang ayam barulah ngam..Hubby still oustation so Tie pun beli ayam satu ekor kat Mydin, beli semua kelengkapan untuk buat rendang kat Mydin, murah dan halal.
Jom kita tengok resipi Rendang Ayam
Resipi Asal dari Cik Mat Gebu tapi ada yang Tie olah sedikit
Bhn2 Kisar
Bawang besar merah 2 1/2 biji
Bawang putih-3 ulas
buah keras-3 biji
Serai-5 btg
belacan-1 inci
Lengkuas-1 inci
Halia-1 inci
Bhn2
1 ekor ayam
2 helai daun limau purut yang Tie dah kering kontang Tie tambah dengan lime zest dalam dua biji
2 helai daun kunyit dihiris nipis
1 keping asam gelugor
1 liter santan
3 camca besar kerisik
garam secukup rasa
1 camca besar penuh gula melaka
1 senduk nasi cili kering
2 camca besar rempah kari ayam (Tarbus)
Method
Bancuh rempah kari bersama bhan kisar halus.
Panaskan minyak dlm kuali , tumis cili kisar hingga garing, masukkan bhn kisar halus dan masukkan rempah kari tadi. Kacau hinggan garing dan terbit minyak.
Masukkan ayam dan gaul rata. Tuang santan dan kacau  dam masukkan daun limau dan lime zest dan asam keping. Masak hingga pekat , tambah kerisik dan perasakan dengan garam. Tambahkan gula melaka dan kacau perlahan2. masak dengan api kecil hingga rendang pekat , terpulang samada nak kering atau berkuah sedikit. Akhir sekali masukkan hirisan  daun kunyit, gaul rata dan jika rasa dah ok, boleh matikan api dan siap dihidang.
ENJOY!!





No comments:

Post a Comment