Tuesday 25 December 2012

KARI KETAM

MERRY CHRISTMAS....
to all my friends yang menyambut hari natal

 Assalamualaikum... kalau dah cuti nak2 pulak dah akhir tahun apalagi year end sale la kat mana2 pun. Sana diskaun 70%, sini diskaun 50% apalagi grab it kalau tidak melepas...
Tapi adik2 dan kakak2 perlu ingat membeli biar apa yang kita mampu jangan terlebih budget kalau tidak dok garu kepala..
Keluarga Tie selalu beringat2 kalau berbelanja...kami tidak mahu berhutang nanti buruk padahnya..
Kalau Tie nak shopping Tie akan pastikan yang tie tidak berhutang.
Tiap2 tahun kami akan berbelanja seawal mungkin membeli baju raya terutama baju raya untuk tahun depan. Di Malaysia ni banyak sale sebab banyak perayaan tapi Tie rasa akhir tahun adalah sale yang paling rendah harganya mungkin untuk clearance stock. Anda setuju? Mungkin Tie salah buat perhitungan. Tie agak2 je...sebab lessnya sampai 70%.
Kebetulan semalam Hubby pergi pasar malam apa lagi tengok ketam freshje...terus sambar. Anak2 Tie termasuk mamanya memang suka ketam . Siapa tak suka ketam..isinya manis, pejal pula wah memang mengancam..
Jom Kita tengok kari ketam Tie..
Bhn2
10 ekor ketam dibelah dua
kari ketam-1 paket(cap tarbus)
Santan 1 biji kelapa
Bawang merah-2 ulas dihiris dan 5 ulas diblend
bawang putih-1 ulas dihiris dan 2 ulas diblend
halia-1/2' diblend
asam keping-3 keping
Method
Tumis bhn2 hiris dan blend kari ketam dan bhn2 blend yang laindan tumis bersama bhn blend
setelah pecah minyak masukkan santan dan biar sampai mendidih sambil kacau
masukkan asam keping dan garam secukup rasa.
Masukkan ketam dan apabila ketam bertukar warna kuning kemerahan maknanya boleh dihidang.

percutian di penang 2012-ixora hotel

No comments:

Post a Comment