Monday 9 September 2013

HOKKAIDO CHIFFON CUP CAKES WITH VANILLA CUSTARD

HAPPY BIRTHDAY MY LOVE & HAPPY ANNIVERSARY
Assalamualaikum....
Hari ni boss tak benarkan Tie bekerja di ofis sebab ada audit so Tie bekerja dr Rumah...
Tapi ini semua ketentuan Allah...Hari Ni anak sulungku Sharifah Abharina menduduki peperiksaan UPSR dan hari ni juga adalah hari lahir suamiku Syed SyamsulHaris...
Hari ni hari ulangtahun pertemuan Tie dan Hubby dan Hari ni Juga genap setahun Tie bekerja bersama Kenprima...
Kalau dah bekerja dirumah apalagi mula2 mengisi masa lapang, mengemas rumah, masak untuk celebrate all occasion dan this cake dibuat khas untuk suamiku...yang tercinta...
Tie mencuba resipi kek dr blog Rima. Kek yang memang sedap dan custard yang sangat padan dengan cake ini. Kawan satu office request untuk Tie cuba kek ini, katanya sedap and as her wish I will prepare for her birthday celebration as well.
Jom Kita share Resipi. Ada yang Tie tukar sedikit dr Resipi Rima. Minta halalkan ya!
Hokkaido Chiffon Cake with Vanilla Custard
Bhn2
(A)
4 yolks-large eggs
70g sugar-fine granulated sugar
(B)
2g salt
1 tsp vanilla extract
(C)
80 ml fresh milk
60 ml sunflower  oil - mazola
(D)
135 g cake flour
4g baking powder
(E)
6 whites
50g sugar
Method
Preheat oven 170C
Arrange paper cup-13 pcs
Mixed (A) untul pale yellow , add (B) followed by (C) and sieve (D) and mix well.
Whisk whites till foamy, add sugar until soft peaks. Take 1/3 of white fold in with yolk mixture and follow by the rest. Bake abt 18-20 min (170C)
ENJOY!!





No comments:

Post a Comment