Sunday, 29 July 2012

AMBONG / APAM KEK

Iftar ke-9

Setiap kali mami datang rumah Tie memang akan bekalkan ambong samada makan kat rumah, atau bawa balik kampung atau untuk makan bersama. Ambong ni lebih kurang samaje dengan apam tapi kebiasaanya menggunakan telur itik sebab telur itik bersaiz besar dari telur ayam. Tapi kat sini (KL) telur itik susah nak dapat so Tie tukar telur ayam gred A.
Resipinya asal Tie tak berapa ingat dari siapa (minta ampun Ya!) tapi resipi ni Tie dah olah mengikut kesesuaian keluarga Tie. Mami kata sedap Tie pun kira oklatu.

Resipi: AMBONG

Bhn2
4 biji telur gred A
2 sudu besar ovallete
220 gm gula castor
santan 200ml
air 50 ml
300 gm tepung gandum superfine
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila

Method
Pukul telur sampai kembang bersama ovallete. Masukkan gula castor dan pukul hingga kembang.
Masukkan santan dan air dan pukul hingga sebati. masukkan esen vanilla. Ayak tepung dan baking powder dan masukkan kedalam adunan.
Bahagikan warna kepada 3 bahagian, warna asal diletak di dalam loyang, 3 warna lain diletakkan didalam 3 mangkuk berlainan. Warna purple (biru + merah) , warna hijau dan warna kuning.
Letakkan lapisan kuning, hijau dan akhir sekali purple.
Panaskan kukusan, kukus selama 30 minit didalam loyang 9".
Tiga warna yang ceria

Warna asal diletak paling bawah
Ada 2 lubang dekat ambong sebab Tie tak tutup periuk kukus dengan kain. Lain kali kena balut dengan kain supa wap air tidak menitik keatas ambong.


No comments:

Post a Comment