Friday, 27 September 2013

HAPPY WEEKEND NASI LEMAK SAMBAL SARDIN

RELAX & EASY
ASSALAMUALAIKUM...
Actually menu breakfast nasi lemak Tie buatkan pada hujung minggu lepas. Kakak masih lagi dgn final exam UPSRA untuk sekolah agama dan adik bersediap sedia untuk final exam akhir tahun. Tie buatkan heavy breakfast so anak2 ada tenaga untuk buat rujukan whole day.
Kebetulan barang basah ikan, ayam dah habis. Hubby masih lagi outstation. Tie perlu gunakan apa ada di dapur dengan bijak. Ikan bilis yang dibeli dr Pulau Pangkor memang sangat sedap jika digoreng garing. Keropok Cap Ikan Mas dr Trengganu memang sangat ngam digandingkan dengan nasi lemak. Telur rebus Gred A dibelah dua menambahkan protein untuk anak2.
Nasi Lemak Sapi Tie ikut resipi dr sinar kehidupan. memang senang dah mudah.
Tie menggunakan minyak sapi QBB dan santan kotak 1/2 cup dan air 3 cup. Kacau menggunakan chpstick sebab beras basmathi senang patah.
Sambal tumis sardin Tie menggunakan sardin medium size-3 ketul sardin. Blend kering bawang merah (6 ulas) bawang putih(3 ulas) belacan sebesar ibu jari, cili blend dlm 20btg , minyak sunflower untuk menumis. air Asam jawa 1/2 mangkuk kecil.
Tumis bhn blend masukkan sardin dan asam jawa. Balancekan dengan gula dlm 3 sudu kecil. Siap dihidang.
Enjoi....

No comments:

Post a Comment