Thursday, 20 December 2012

TART SHELL

AQUARIA..CHRISTMAS AT KLCC...


Assalamualaikum..kawan2 ini antara koleksi gambar percutian di bulan december bersama anak2. Apa kaitan christmas, aquaria dan tart shell...??
Tak ada apa yang surprise..kebetulan hari yang selepas tu Tie ada buat tart shell so senang kalau nak makan chocolate tart atau fruit tart.
Kebetulan singgah diroti boy beli tart almond, chocolate nak rasa kelainannya.

Jom kita tengok resipi tart shell. Resipi ini Tie ambil dari blog masam manis. Thanks Kak Ita. Halalkan ya..
Bhn2 Crust    
170 gm butter    
50 gm icing sugar    
1 biji telur gred c kalau gred A pun takpe
290 gm gandum    
1 sudu kecil esen vanila  
acuan tart      
 
Method                
Pukul butter and gula dengan senduk kayu. Jgn lama sangat.      
masukkan telur dan esen vanila. Putar lagi dengan senduk kayu      
masukkan tepung sedikit demi sedikit          
uli hingga menjadi dih yg lembut            
kuantiti tepung bergantung kepda kelembutan doh        
utk doh yg bagus masukkan dlm plastic bag atau wrapping plastic biarkan semlm  
ambil sedikit adunan dan tekan dlm acuan tart. Cuck degn garfu sblm bakar    
simpan dlm bekas udara dan ia thn lama          
tunggu crust atau tart shell benar2 seju sebelumletakkan filling      

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment