AQUARIA..CHRISTMAS AT KLCC...
Assalamualaikum..kawan2 ini antara koleksi gambar percutian di bulan december bersama anak2. Apa kaitan christmas, aquaria dan tart shell...??
Tak ada apa yang surprise..kebetulan hari yang selepas tu Tie ada buat tart shell so senang kalau nak makan chocolate tart atau fruit tart.
|
Kebetulan singgah diroti boy beli tart almond, chocolate nak rasa kelainannya. |
Jom kita tengok resipi tart shell. Resipi ini Tie ambil dari blog masam manis. Thanks Kak Ita. Halalkan ya..
Bhn2 Crust |
|
|
170
gm butter |
|
|
50
gm icing sugar |
|
|
1
biji telur gred c kalau gred A pun takpe |
290
gm gandum |
|
|
1
sudu kecil esen vanila |
|
acuan tart |
|
|
|
Method |
|
|
|
|
|
|
|
|
Pukul
butter and gula dengan senduk kayu. Jgn lama sangat. |
|
|
|
masukkan
telur dan esen vanila. Putar lagi dengan senduk kayu |
|
|
|
masukkan
tepung sedikit demi sedikit |
|
|
|
|
|
uli
hingga menjadi dih yg lembut |
|
|
|
|
|
|
kuantiti
tepung bergantung kepda kelembutan doh |
|
|
|
|
utk
doh yg bagus masukkan dlm plastic bag atau wrapping plastic biarkan semlm |
|
ambil
sedikit adunan dan tekan dlm acuan tart. Cuck degn garfu sblm bakar |
|
|
simpan
dlm bekas udara dan ia thn lama |
|
|
|
|
|
tunggu
crust atau tart shell benar2 seju sebelumletakkan filling |
|
|
|
|
SELAMAT MENCUBA |
No comments:
Post a Comment