Saturday, 22 December 2012

FRUIT CAKE

KEK BUAH...
Assalamualaikum...
Terima kasih pada yang sudi baca atau buat rujukan diblog rosywhitekitchen.
Dah lama Tie buat kek buat kukus ni atas permintaan Hubby, mami pun suka juga makan kek buah. Tapi Tie rasa agak manis sikit...Tapi mami its favorite yummy..
Resipi kek buah ni Tie ambil dari blog masam manis. Tapi Tie tak letak gula hangus tetapi sos butterscotch. Buat ubahsuai sikit. Nanti next time Tie buat ikut resipi kak Ita, kurangkan sikit gula dan lebihkan buah kismis dan tambah buah prune mesti mengancam.
Jom kita tengok resipi. Thank Kak Ita
Bhan2
450gm butter(Tie guna scs)
400gm brown sugar
5 biji telur gred A
600 gm tepung
1 sk baking powder
1 sk cream of tar2
1 sk kulit kayu manis
600gm mix fruits
1 sk esen vanilla
100gm sos butterscotch-boleh refer sini
Method
Ayak tepung, baking powder, tar2, serbuk kulit kayu manis dan gaul bersama mix fruit dan ketepikan.
Pukul butter dan telur satu persatu hingga kembang, perlahan2 masukkan campuran tepung.
Akhir sekali masukkan sos butterscotch . Tuang adunan dalam loyang yang telah digris. Tutup loyang dengan aluminium foil.
Kukus selama 4 jam.
Setelah masak siap dihidang.
CUBA JANGAN TAK CUBA...


No comments:

Post a Comment