Menarikkan..... |
Hmm ni resipi lunch kami sekeluarga..Walidnya kerja harini so Tie dan anak2 mencuba resipi ayam panggang untuk menu hari ni. Tie simpan sikit untuk hubby makan malam ni.
Resipi ayam panggang ni sangat mudah dan memang menyihatkan.
Jom tengok resipi ayam panggang
RESIPI AYAM PANGGANG
Bhn2
Ayam-diambil bahagian peha dan dada-2 keping
Bawang putih-4 ulas*-dibelah 4
Olive oil- satu cawan*
Daun parsley-1 ikat-dipotong kecil2*
Cili sos-4 sudu*
Cili merah-1 biji-dihiris*
Garam-secukup rasa*
Lada hitam yang ditumbuk-1 sudu teh*
Method
Mula2 masukkan bahan bertanda* gaul sebati dan gaul sebati dengan ayam. Perap selama 1/2 jam.
Guna api yang sangat kuat untuk garingkan kulit kedua2 belah ayam selama 2-3 minit. Setelah kulit agak garing masukkan pan didalam oven suhu 180C selama 1/2 jam. Tutup pan dengan aluminium foil atau penutup pan. Pastikan pan/periuk yang digunakan boleh dimasukkan kedalam oven.
Pastikan Ayam dimasak sepenuhnya. |
Cuba jangan tak cuba ya.. |
Tie ingin memesan kepada kakak, adik2 dan ibu2 yang selalu kedapur.Agar kita sama2 berhati2 bila didapur. Hari ni Tie memasak dengan keadaan yang agak kelamkabut, terpegang handle pan yang sangat panas..ouchhh..terkena aluminium foil luka dibahagian kulit..adoii..memang pedih berlari2 letak minyak gamat..Disini Tie dapatkan info dari Jabatan Bomba. Renung2kan ..
Keselamatan Dapur
Perkara | Isi Kandungan |
---|---|
Kebersihan Dapur |
|
Keselamatan Kebakaran Di Dapur |
Jangan
meninggalkan dapur semasa memasak. Sentiasa mengawasi dan memeriksa
masakan yang dimasak dengan alat pembakar seperti ketuhar. Jangan
memasak jika mengantuk, pening atau setelah mengambil ubat-ubatan yang
boleh menyebabkan mengantuk. |
Keselamatan Ketuhar Gelombang Mikro |
Makanan
boleh dimasak dengan menggunakan ketuhar gelombang mikro kerana ia
menghasilkan kepanasan tinggi dan mendalam.Buka dan tutup dengan cermat
semasa ia tidak lagi memanas. Gunakan sarung tangan basah. Pinggan,
mangkuk, dll digunakan di dalam ketuhar adalah tersangat panas dan boleh
menyebabkan anda melecur. |
Keselamatan Letrik Di Dapur |
Hanya
gunakan satu alat (jenis pemanas) untuk satu soket. Pastikan fius dan
pemutus litar sesuai untuk memutuskan arus jika berlaku lebihan arus.
Pastikan rintangan fius sama seperti yang diperlukan alat letrik. Wayar
terbuka dan terkoyak perlu diganti. Sekiranya alat letrik terlalu panas
atau berasap, matikan sumber letrik dengan segera |
Memadam Kebakaran Di Dapur |
Jika kebakaran minyak berlaku di dalam kuali atau periuk:
|
Menangani Kebakaran Ketuhar |
Jika kebakaran berlaku di dalam ketuhar:
|
No comments:
Post a Comment