Monday, 29 October 2012

BUTTERSCOTCH CAKE

Nak cuba resipi cake yang baru...

Assalamualaikum....
Butterscotch cake adalah salah satu menu di Hari raya juga...
Butterscotch cake diambil dari blog Masam Manis
Minta halal ya Kak ada juga yang diubah mengikut citarasa sendiri namun kebanyakan mengikut resipi akak 98%
RESIPI: BUTTERSCOTCH CAKE
Kek Di Lapisan  Atas Tie Pilih Kek Span Vanilla
Kebanyakan family Tie amat menggemari Kek Span
Bhn A
4 biji kuning telur
20 gm gula castor
Bhn B
4 biji putih telur
100 gm gula castor
95gm tepung
15gm susu tepung 
70gm butter dicairkan
Panaskan oven pada suhu 170C. Sediakan loyang 8". Griskan loyang dan alas dasar dengan kertas minyak. Pukul bhn A hingga ringan dan gebu. Putar putih telur hingga kembang. Masukkan 100gm gula castor dan putar lagi hingga kental dan kaku. Kaup dan balikkan putih telur dlm bhn A hingga sebati. Ayakkan tepung bersama susu tepung dan kaup balik kedlm adunan tadi. Kemudian tuangkan mentega dan kaup balik hingga adunan sebati. Tuang adunan kedalan loyang 8". Bakar pada suhu 170C selama 20 min. Keluarkan segera setelah masak. Letakkan kek diatas redai hingga sejuk.
Kek Span Vanilla
RESIPI:Hazelnut Sponge Cake
Kek Di bahagian bawah
275gm Tepung
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh baking soda
secubit garam
Semua bahan diatas disatukan dan diayak
150 gm mentega tanpa garam-dilembutkan
220gm gula perang
2 biji telur bersaiz A ~suhu bilik
1 sudu teh esen vanilla
2/3 cawan buttermilk~suhu bilik (Tie masukkan susu + 1 sudu besar lemon juice-biarkan 5 min)

Method
Panaskan oven pada suhu 170C. Sediakan loyang 8". Griskan loyang dan alas dasar dengan kertas minyak.Dalam bekas mixer, pukul butter dan gula perang dengan kelajuan sederhana hingga berkrim. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan terus putar hingga gebu.
Tambahkan esen vanilla dan paste hazelnut(nutella) dan terus putar hingga sebati.
Perlahankan kelajuan mixer dan masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk.
Bakar kek dlm oven pada suhu 170C selama 50 minit@ hingga kek masak.

Resipi:Kacang Karamel
1 sudu besar mentega
2 cawan pecan nut
1/3 gula biasa
2 sudu besar madu
Kacang dipanggan terlebih dahulu dlm oven selama 170C 5 min. Masukkan  butter dan masukkan gula hingga keperangan diatas apai yang perlahan. Masukkan madu dan kacau hingga ia mencair. gaul rata kacang yang telah dipanggan tadi dan tuangkan diatas baking paper. Buarkan ia mengeras dan cincang sedikit, ketepikan.

Layer Atas kek span dan Layer Bawah kek Hazelnut
Butterscotch Sos
1/3 mentega
2/3 gula perang
1/2 light corn syrup
garam secubit
1/2 cawan whipping cream
Mula2 ambil 1/3 mentega dn masukkan kedalam periuk kecil. Panaskan atas api yang sederhana hingga butter melt. Kemudian masukkan gula perang masak hingga gula melarut. Masukkan corn syrup dan secubit garam. Masukkan whipping cream kacau hingga pekat.
Penyediaan Cake
Ambil cake hazelnut untuk layer bawah letakkan atau sapukan butterscoth sos kat atasnya dan taburkan karamel pecan nut  yang telah dicincang dan letakkan whipping cream yang dipukul kaku.
Di bahagian atas letakkan kek span vanilla dan decorate menggunakan whipping cream. Corakkan dengan butterscotch sos dan letakkan karamel pecan nut dibahagian tepi kek.


SELAMAT MENCUBA!
SALAM EIDULADHA


No comments:

Post a Comment