Tuesday, 14 August 2012

PUDING PELANGIKE?

Iftar ke-26
 
Kejadian macam menakutkan tapi rasanya sedap anak2 suka. Mungkin next time kena kurangkan dosage color.
 Assalamualaikum. Tie mengambil kesempatan disini untuk mengucapkan Selamat Hari Raya pada semua kawan2 yang sudi hinggap sekejap di blog rosywhite kitchen. Masing2 sibuk dengan biskut raya yang pelbagai jenis. Semuanya menarik dimata Tie. Tapi hanya ini saja yang mampu Tie buat untuk raya tahun ni. Puding pelangi yang tak berapa pelangi ni Tie buat selepas berbuka puasa untuk membalas hidangan Bihun sup dari Kak yatie(babysitter) Fikir punya fikir apa la nak buat sebagai balasan , ternampak puding pelangi Madiha yang cantik kejadianya. Rasa ingin mencuba . Rupa2 nya susah juga nak buat berbelang2 tu. Tapi takpe nanti Tie cuba lain kali kerana anak2 pun suka. Thanks Madiha.
Resipi Original Dari dapur Madiha
Puding Pelangi
Bhn2
25 gm serbuk agar2
130 ml air
450 gm gula
1/2 sudu besar butter
5 biji telur
1 tin susu sejat
2 sudu tepung custard
2 sudu esen vanilla
daun pandan
perwarna yang disukai
Method
Masak agar2 bersama air, gula dan daun pandan hingga mendidih. Tutup api dan keluarkan daun pandan.
Satukan susu sejat dan tepung custard, kacau hingga tidak bergentel. masukkan kedalam blender bersama telur dan kisar. Tapis dan masukkan kedalam agar2 yang dimasak tadi. Buka api dan masak sekejap. Kacau hingga rata. Tutup api dan masukkan butter. Kacau sebati.
Angkat dan bahagikan kepada 3 bahagian
1. warna asal
2. warna merah
3. warna biru
ambil satu senduk 1. tuang kedalam loyang diikuti 2 dan 3.
Pastikan tuang rendah hampir kepada lapisan sebelumnya, kerana aduna semakin menebal didalam loyang, coraknya akan bercampur.
Semoga kawan2 lebih kreatif lagi dalam mencuba marblekan adunan ini.
Ok. Selamat Mencuba!.

No comments:

Post a Comment